Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty - sladké mlsání

 

 

Ahoj všichni, rozhodla jsem se podělit se s Váma o recepty které jsem vyzkoušela a mé rodince moc chutnaly.

ANANAS V RUMOVÉM TĚTÍČKU S KARAMELEM.

Máte doma ananas a honí Vás mlsná? Rychlý, jednoduchý a chutný dezert .

 

 

 

½ čerstvého většího ananasu
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce moučkového cukru
2 lžíce strouhaného kokosu
4 lžíce sladké smetany
2 lžíce rumu
1 vejce
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli


Ananas oloupeme a očistíme a vykrojíme tvrdou dužinu uprostřed, nakrájíme na plátky široké půl centimetru.

V míse ušleháme společně všechny zbývající suroviny. Vznikne nám řidší těsto jako na palačinky. Těsto necháme 15 minut odstát.

Plátky ananasu obalujeme v těstíčku a smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.

Podáváme teplé s kysanou smetanou, šlehačkou nebo zmrzlinou, můžeme přelít karamelovou nebo čokoládovou polevou.

Karamelová poleva
250 ml 30% sladké smetany
50 g třtinového cukru
50 g tekutého medu
50 g másla


Všechny suroviny přivedeme v kastrolku za stálého míchání k varu. Až se cukr rozpustí, zmírníme plamen na minimum a cca 15 minut vaříme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne a nezredukuje se přibližně na polovinu.

 

 

Ensaimadas

 

 

 

Ingredience
250 ml vlažného mléka, 75 g cukru, 2 vejce, 1 lžička soli, 3 lžíce olivového oleje, 500 g hladké mouky, 40 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
asi 100 g změklého sádla, vanilkový cukr
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, klasicky nebo v domácí pekárně. Necháme kynout, až zdvojnásobí objem.
Nakynuté těsto rozdělíme na 12-16 stejných kousků, vytvoříme z nich bochánky a přikryté utěrkou necháme dalších 30 minut kynout.
Bochánek rozválíme na tenký kruh, potřeme změklým sádlem, jemně poprášíme vanilkovým cukrem (není nutné) a srolujeme do válečku.
Váleček zatočíme jako šneka a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Dáváme je daleko od sebe (maximálně 6 na plech), hodně nakynou.
Přikryjeme utěrkou a znovu necháme asi půl hodiny kynout. Pak můžeme potřít povrch sádlem (není nutné, já jsem potřela až těsně po vytažení z trouby) a vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Upečeme dozlatova, 15-18 minut.
Vlažné pocukrujeme a podáváme.



 

 

 

 KŘUPAVÉ VAFLE.    

 

125g másla

100g mletý cukr

1        vanilkový cukr

2         vejce

250g polohrubé mouky

100ml vody – nejlépe perlivé

100ml mléka

½ balíčku prášku do pečiva

 

Máslo úplně rozpustím v mikrovlnce a potom smíchám s ostatními surovinami.

Doporučuji aby jste jen malinko zahřáli i mléko i vodu , jinak se rozpuštěné máslo srazí na malé hrudky. Kypřící prášek smíchaný s moukou přisypávám naposledy.

 

 

KŘEHKÉ VAFLE.

100g polohrubé mouky

200g hladké mouky

500ml mléka

75g mletého cukru

100g rozpuštěného másla

2 vejce

Špetka soli

½ balíčku prášku do pečiva.

 

Postup stejný jako i křupavých vaflí.

Vaflovač vždy před prvním nalitím těsta vymažu trochou oleje nebo sádla. Na další vafle už nevymazávám.

 

Rychlé řezy

Vypracujeme těsto: 

250 g hladké mouky

100 g mletého cukru

120 g másla / Hera/

4 žloutky

citrónová kůra

1/2 prášku do pečiva

Suroviny smícháme a vyválíme na vymazaný plech. Potřeme marmeládou, na marmeládu

rozetřeme hmotu:

ušleháme ze 4 bílků sníh, lehce vmícháme 150 g mletých ořechů a 200g mletého cukru.

Krájíme teplé.

Tenhle rozpočet je vhodný pro menší plechy, na klasickou velikost se mi osvědčilo používat

1 1/2 dávky. 

 

 

Míša řezy

Na těsto:
Vejce
6 ks
Cukr
6 lžíce
Rostlinný olej
2 lžíce
Polohrubá mouka
6 lžíce
Prášek do pečiva
1 lžička
Kakao
3 lžíce
Na krém
Máslo
250 g
Tvaroh
500 g
Cukr
150 g
Hnědý rum
 
 
Na polevu
Čokoláda na vaření
120 g
Máslo
100 g
Mléko
2 lžíce

 

Postup přípravy:
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme vláčné těsto. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát necháme vychladnout a potřeme jej krémem.
Krém: tvaroh vyšleháme s máslem cukrem a rumem do hladké hmoty.
Poleva: ve vodní lázni rozehřejeme máslo, do něj nalámeme čokoládu a mícháme, než vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidáváme lžíce mléka. Polevou potřeme povrch těsta.